Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn søndag 07.04.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Våte skred ventes å løsne av seg selv. Både løssnøskred og flakskred. Hold avstand til skredterreng hvor det ligger nysnø fra før helgen.
  • Størst fare til og med søndag ettermiddag

Skredfarevurdering

Varme og regn vil svekke snødekket og føre til mange våte løssnøskred i nysnøen som kom før helgen. De fleste skredene vil nok være små. Men der det er mest snø og underlaget er glatt ventes noen middels store.

Ferske fokksnøflak kan ha blitt dannet i høyfjellet lørdag kveld. Dette gjelder kun på de høyeste toppene. Disse fokksnøflakene vil være lett å løsne middels store skred i og enkelte flakskred kan også løsne naturlig som følge av varmen og regnet. De vil løsne som tørre i høyfjellet og våte i lavere områder.

Unngå opphold under store bratte heng og renner som har fått mye nysnø før helgen. Vær oppmerksom på at skavler svekkes når temperaturen stiger.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 6. april 2024

Det har kommet ca. 10 cm nysnø onsdag og torsdag med noe vind fra sørøst. Stort sett er snøen løs og ubunden på hard skare. Over 1100 moh ligger det myke flak i leformasjoner og skiføret er veldig bra.
Det gamle snødekket er preget av varme og sol fra tidligere og har til nå vært hardt og igjenfrosset opp til ca. 1100moh, men høyere i solvendte sider.

I mars snødde og føyket et lag med rim/kantkorn ned mange steder i regionen. Dette laget har gradvis blitt mindre aktivt utover påsken. Laget finnes fremdeles, men overliggende harde flak gjør det svært vanskelig å påvirke.

Siste del av påsken er det mange observasjoner i regionen av overflaterim og kantkorn i overflaten. Dette laget har nå snødd ned og kan ha dannet et nytt vedvarende svakt lag enkelte plasser. Utbredelsen virker å være størst over 1000 moh i nord og østvendte formasjoner.

Skiføre fra ca. 300 moh i Nord og 450 moh solvendt.

Fjellvær

Lørdag 6. april 2024

12 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn. Bris fra sørøst, endring til stiv kuling fra sør om kvelden. -10 °C til 4 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Søndag 7. april 2024

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1500 moh om formiddagen. Liten kuling fra sørvest. -2 °C til 4 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS